A nem fagytűrő növények elhelyezése (Pomázi Ferenc)

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A tavasszal kihelyezett nem fagytűrő növényeink visszapakolása sok helyen gondot okoz a helyszűke miatt. Vannak növények, amelyeket vissza lehet vágni, de nem évről évre.

A leandereket érdemes összekötözni. Az edény átmérőjére lehet összehúzni, amelybe a növényünk be van ültetve. A kilógó vastagabb ágakat a cél érdekében visszavághatjuk, de esztétikai, formai dolgokat vegyünk figyelembe. A pálmafélékkel ugyanígy járhatunk el. A juccaféléknél időnként erősebb beavatkozást is alkalmazhatunk, hiszen jól tűrik a törzs visszavágását, rejtett rügyekből igen hamar kihajt az új levélzet.

Betelelés előtt a növényvédelemmel is foglalkozzunk! A pajzstetű, atka kártételére számítanunk kell, ellenük a Karate, Mospilan megoldást kínál. A nedvesítőszert ne felejtsük ki a permetléből! Ezeknek a növényeknek a levele legtöbb esetben viaszos bevonatú, és a hatóanyagok felszívódása a nedvesítőszer nélkül lehetetlen vagy legalábbis nehézkes. A levelek szemrevételezése folyamán vizsgáljuk meg, hogy gombás vagy baktériumos fertőzés nincs-e jelen. Réztartalmú szer hígabb oldatával ezen is segíthetünk, akár a rovarok elleni védekezéssel egy menetben, de ne tartogassuk az összekevert permetlevet, hanem azonnal juttassuk ki a növényeinkre. Amennyiben marad ki vegyszer, ne öntsük lefolyóba, használjuk fel a kerti növényeinkre!

 

Forrás: https://www.gyulaihirlap.hu/134635-a-nem-fagyturo-novenyek-elhelyezese–

divany.hu

Az örökzöld növények nyírása

 Az örökzöld növények nyírása

 

 

 

 

 

Pomázi Ferenc kertész tollából:

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Az örökzöldek nyírásának is eljött az ideje. Már nem kell félni, hogy nyírás után az erős napsugárzás megégeti a növényeinket. A sövényeket is érdemes egy-egy alkalommal lepermetezni, pláne nyírás után.

A gombabetegségek ősszel is fertőznek. A réztartalmú szerek a legtöbb betegség ellen védelmet nyújtanak. A tujákon, fenyőféléken, ciprusféléken kívül a lomblevelű örökzöldeket – babérmeggyeket, kecskerágókat, borostyánokat – is lehet ebben az időszakban nyírni, formázni. Természetesen a permetezést ezek a növények is meghálálják.

A lombok összetakarításakor gondoljunk a takarni szánt növényeinkre, hagyjunk meg számukra elegendő takaróanyagot a lombokból! A hortenziák, fügék, rododendronok és a pampafüvek is hálásak a tavaszi kihajtáskor a téli védelemért. Amennyire lehet, az utolsó pillanatig halogassuk a takarásukat.

A sok csapadék és a hűvös idő hatására a pázsitok sok helyen igen erősen mohásodnak, ami nem tesz jót a fűszőnyegeknek. A vasgálicos permetezés segít a bajunkon. Legalább egy kilogramm vasgálicot folyamatos keveréssel oldjunk fel 10 liternyi vízben! Lehetőség szerint napos időben egyenletesen permetezzük be a pázsitunkat és azokat a helyeket, ahol nem akarunk mohát látni.

 

Őszi kerti munkák a STIHL-lel

Őszi kerti munkák a STIHL-lel

 

 

 

 

 

 

Az ősz beköszöntével nem fogynak el a kerti teendők, sőt!

A STIHL szakértői összegyűjtötték azt a hét kerti feladatot, amit mindenképpen el kell végeznünk még a fagyok beköszönte előtt.

1. Gyepgondozás

A hetek óta tartó szárazság sajnos a legtöbb pázsiton nyomott hagyott. A rendszeres öntözés mellett az őszi tápanyagutánpótlásról sem szabad megfeledkeznünk. Az őszi gyeptrágyázást még az első fagyok előtt végezzük el, válasszunk káliumban és vasban gazdag trágyát. A területre komposztot is kiszórhatunk, amely nem csak hasznos tápanyagokat tartalmaz, de magas mikroorganizmus tartalmának köszönhetően fokozza a talaj élővilágának aktivitását. Az őszi gyepszellőztetés során eltávolíthatjuk a fűszálak között kialakult filcréteget, amely elhalt növényi részekből, gyomnövényekből, mohából áll. A gyepszellőztetés után, ősz elején lehetőségünk van a kikopott, kiégett területek újrafüvesítésére is.

2. Talajgondozás a konyhakertben

Az őszi talajgondozással előkészíthetjük a konyhakert területét a tavaszi vetésre, palántázásra. A területet ássuk fel egy ásó segítségével vagy kapáljuk fel motoros kapával. Az erős motoros kapákkal gyorsan és látványosan végezhető a munka, mert amellett, hogy a kapálógép mélyen feltöri és átforgatja a talajt, a gyomnövényeket, növényi maradványokat is a talajba forgatja. A talajgondozás előtt érdemes a talajra szórni szarvasmarhatrágyát és komposztot, amit a kapálógéppel egyszerűen a talajba tudunk juttatni.

3. A zöldhulladék összegyűjtése és újrahasznosítása

Az ősszel keletkező nagy mennyiségű zöldhulladékot remekül felhasználhatjuk a komposztálás során, melynek eredményeként tökéletes virágföldet kapunk, amely tápanyagokban- és humuszban gazdag, hosszú időn át hasznosul a talajban. A komposzttal dúsított talajban termesztett növények intenzívebben fejlődnek, ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Minél kisebbre aprítjuk a komposztálóba kerülő növényi részeket, annál gyorsabban megy végbe a komposztálás folyamata. Az őszi kertápolás során keletkező vesszőket, gallyakat, egyéb növényi hulladékot aprítógéppel daráljuk le mielőtt a komposztálóba tennénk, az avart gyűjtsük össze lombfúvóval, majd helyezzük ezt is a komposztálóba. A kertben keletkezett növényi hulladékot, a szerves háztartási hulladékokkal együtt ilyen módon tudjuk a legegyszerűbben újrahasznosítani.

4. Elkorhadt fák kivágása

A korhadásnak indult, vagy már teljesen elhalt fák kivágására, az idős ágak levágására is érdemes ősszel sort kerítenünk. A STIHL ergonómiailag optimalizált akkumulátoros vagy elektromos fűrészeinek segítségével egyszerűen kivághatjuk a nem kívánt fákat, bokrokat. A nagyobb méretű, nehezen hozzáférhető fák kivágása esetében kérjük szakértő segítségét, így nem csak saját testi épségünkről gondoskodhatunk, de megelőzhetjük az épületekben, kerítésben vagy más növényekben okozott károkat is.

5. Gyümölcsfák ültetése

A gyümölcsfák ültetését még az első fagyok előtt el kell végezni. Kisebb méretű kertbe válasszunk törpenövekedésű vagy orsó lombkoronájú gyümölcsfákat. Ültetés előtt 1-2 héttel ássunk legalább 60-80 cm mély gödröt, amibe szórjunk szarvasmarhatrágyát és komposztot, majd szórjunk rá földet, hagyjuk ülepedni. A facsemetét az ültetés előtti napon áztassuk egy napig vízbe, hogy pótoljuk a hiányzó vízmennyiséget. Helyezzük a facsemetét óvatosan a gödörbe úgy, hogy a törzsén látható szemzéshely a talajfelszín felett néhány centiméterrel legyen, majd temessük be az ültetőgödröt laza, porhanyós földdel, és öntözzük be körülötte a talajt. Kisebb fák esetében, illetve szélnek jobban kitett helyen, szúrjunk támasztékot a facsemete mellé, és óvatosan kötözzük hozzá.

6. Dísznövények őszi ültetése

Ősszel sem kell üresen hagynunk az ültetőládákat, sok olyan dísznövényt találunk, amelyek kifejezetten jól tűrik a hideget. Válogassunk kedvünkre a kertészetek őszi kínálatából, ahol megtaláljuk többek között a mutatós, fürtökben nyíló virágaikkal díszítő erikát és csarabot, az ezüstös színű, elegáns párnacserjét, a lila színben pompázó díszkáposztát, vagy a vidám, színes virágaival díszítő krizantémot, melynek számtalan fajtája beszerezhető.

7. Gondoskodás a kert hasznos lakóiról

A kert ősszel számos rovarnak, madárnak, kisemlősnek ad menedéket. Néhány egyszerű eszköz segítségével, természetes alapanyagokból akár a gyerekek bevonásával is készíthetünk a fagyok beköszönte előtt rovarhotelt, madáretetőt, madárodút vagy sünlakot.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon vagy a STIHL KertÉRTŐK podcast epizódjaiban!

Forrás: https://stihlnemzedekek.hu/hirek/7-kerti-munka-amit-nem-uszhatsz-meg-iden-osszel

Őszi gyepszellőztetés

Gyepszellőztetés-Pomázi Ferenc kertész tollából

 

 

 

 


Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A pázsitunkra is fordítsunk egy kis figyelmet! Az őszi gyepszellőztetés kimondottan jót tesz betelelés előtt a pázsitunknak.A gyepszellőztetésre kiváló gépet lehet vásárolni vagy kölcsönözni a forgalmazónál a Béke sugárúton. Kicsi, pár négyzetméteres területre a kézi szellőztető is elégséges. Az átszellőztetett területre pótlólag szórjunk fűmagot, amit rostált komposzttal vagy virágfölddel vékonyan szórjuk felül, és a lehetőségünk szerint hengereljük le! Amennyiben műtrágyázni akarjuk a pázsitunkat, akkor káliumban gazdag műtrágyát válasszunk, mert az áttelelésben segíti a füvünket.

A lombgyűjtés folyamán figyeljünk arra, hogy maradjon a levelekből a fagyérzékeny növények tövének takarására is. A hortenzia, mocsári mályva és a többi frissen ültetett cserje, főleg a mediterrániumból származó növények, meghálálják a takarást: tavasszal könnyebben indulnak. Az elvirágzott növények visszavágásával várjunk még egy kicsit, hogy a levelekből az energiát kinyerjék, és legyen lehetőségük felkészülni a télre.

A poloskák újból erősen támadnak, mindenhol ott vannak. Amennyit az idén elpusztítunk belőlük, annyival kevesebb lesz jövőre. A kis kerti tavamban isteni ajándékként van pár darab kecskebéka. Fantasztikus módon vadásszák a poloskákat, válogatás nélkül kapkodják el őket. Szerezzenek be önök is békát, hogy kevesebb legyen a kártékony rovarok száma, akár még érdemes kis tavat is építeni lakóhelyül a békakirálynak.