Bejegyzések

Az örökzöld növények nyírása

 Az örökzöld növények nyírása

 

 

 

 

 

Pomázi Ferenc kertész tollából:

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Az örökzöldek nyírásának is eljött az ideje. Már nem kell félni, hogy nyírás után az erős napsugárzás megégeti a növényeinket. A sövényeket is érdemes egy-egy alkalommal lepermetezni, pláne nyírás után.

A gombabetegségek ősszel is fertőznek. A réztartalmú szerek a legtöbb betegség ellen védelmet nyújtanak. A tujákon, fenyőféléken, ciprusféléken kívül a lomblevelű örökzöldeket – babérmeggyeket, kecskerágókat, borostyánokat – is lehet ebben az időszakban nyírni, formázni. Természetesen a permetezést ezek a növények is meghálálják.

A lombok összetakarításakor gondoljunk a takarni szánt növényeinkre, hagyjunk meg számukra elegendő takaróanyagot a lombokból! A hortenziák, fügék, rododendronok és a pampafüvek is hálásak a tavaszi kihajtáskor a téli védelemért. Amennyire lehet, az utolsó pillanatig halogassuk a takarásukat.

A sok csapadék és a hűvös idő hatására a pázsitok sok helyen igen erősen mohásodnak, ami nem tesz jót a fűszőnyegeknek. A vasgálicos permetezés segít a bajunkon. Legalább egy kilogramm vasgálicot folyamatos keveréssel oldjunk fel 10 liternyi vízben! Lehetőség szerint napos időben egyenletesen permetezzük be a pázsitunkat és azokat a helyeket, ahol nem akarunk mohát látni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük